Uncategorized

Wat is VCA precies?

Als je in de bouw werkt, weet je vast wel wat VCA is. Maar zo niet, dan kunnen wij ons heel goed voorstellen dat deze afkorting jou niet zo heel veel zegt. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Maar voor wie is dit dan precies? En is vrijwillig of moet je verplicht een VCA cursus volgen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over VCA.

Wat is VCA?

Je weet nu dat VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, maar wat houdt dit nou in? VCA is speciaal bedacht om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Als je een VCA opleiding hebt gevolgd, zorgt het ervoor dat je bewust bent van de gevaren en risico’s om je heen.

Als je bijvoorbeeld net een bouwbedrijf bent gestart of eraan zit te denken om een schilder te worden, is het verstandig om een VCA opleiding te volgen. Je bent dan op de hoogte van de wetgeving op het gebied van veiligheid en je kunt precies zien of jouw bedrijf aan deze regels voldoet of niet.

Verschillende werkvelden

Werk je in in de bouw, petrochemie of in de haven? Dan is het verplicht om enige kennis te hebben over veiligheid, gezondheid en milieu. Basiskennis is vaak een eis, anders mag je de werkzaamheden niet uitvoeren. Een VCA certificaat is handig om te hebben als je in een risicovolle omgeving werkt of ergens werkt waar werkzaamheden worden verricht die gevaar kunnen opleveren. Het gaat hierbij om veel verschillende bedrijfstakken, zoals:

-Chemische industrie
-Farmaceutische bedrijven
-Vrachtvervoer
-Steigerbouw
-Schildersbedrijven

En nog veel meer..

VCA opleidingen

Er zijn diverse VCA opleidingen. Zo heb je een basis opleiding waarbij je jezelf goed leert te beschermen en leert op te treden bij ongevallen. Maar er is ook een speciale VCA opleiding voor leidinggevenden. Bij deze cursus leer je risico’s juist in te schatten en leer je om maatregelen te nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Ben jij werkzaam in de groenvoorziening? Dan is er ook een speciale VCA Groen opleiding. Deze is speciaal gericht op het buiten werken met bepaalde machines.

Leave a Reply

Your email address will not be published.